Hääpäivä Bengtskärissä

Meillä oli eilen seitsemäs hääpäivä (villahäät tai kuparihäät, osaa wikipedia kertoa) ja sen kunniaksi tehtiin retki majakkasaarelle. Lähdettiin jo heti seitsemän jälkeen ajamaan Hankoon, kun sinne kestää aika tarkkaan kolme tuntia meiltä ajella. Autoilu sujui mukavasti, ei ollut kauheasti edes liikennettä.

Perillä Hangossa oltiin kymmenen jälkeen. Löytyi helposti parkkipaikka autolle ihan Itäsataman vierestä ja Kuningattaren laiturikin oli helppo löytää. Paatissa oltiin ekojen joukossa, jo puolta tuntia ennen lähtöä. Saatiinpa ainakin mieleiset istumapaikat aurinkokannelta. Menomatka kesti tunti 35 minuuttia ja saatiin risteilyn hintaan sisältynyt lohikeittolounas nautiskella ihanassa auringonpaisteessa siellä kannella. Herkullista oli! Matkan aikana kuunneltiin selostusta matkan varrelta olleista saarista (ja linnuista!) ja vähän Bengtskärin majakan historiastakin.

Oltiin eka saarelle eilen saapunut turistiryhmä ja saatiin olla siellä alkuun ihan oman ryhmämme rauhassa. Ekana meille kerrottiin parinkymmenen minuutin pituinen infopläjäys majakan ja saaren historiasta ja sitten meiät päästettiin vapaaksi tutkimaan saarta ja majakkaa. Oltiin saarella melkein 2,5 tuntia. Siinä ajassa ehti hyvin tutkia pikkuisen saaren, nauttia kylmää colaa majakan kahvilassa ja istuskella siellä kalliolla ja nauttia kauniista maisemista ja hieman oloa viilentäneestä merituulesta. Oli kyllä aivan täydellinen paikka hääpäivän juhlistukselle! Kiitos vielä Minnalle, kun sait mut tuosta paikasta innostumaan ja vinkkasit hyvästä tarjouksesta! <3

Paluumatka kesti vartin kauemmin kuin menomatka ja oli hyvin tyrskyinen. Aallokko oli melkoista alkumatkasta, vettä lenteli meiän päällekin kun siellä aurinkokannen ihan peräosassa istuskeltiin. Se oli kyllä ihan virkistävää saada kylmiä suihkuja. :D Mutta en mä ehkä kuitenkaan ole niin vesi-ihmisiä, että nauttisen sellasesta keinumisesta. Vielä myöhään illalla kotisohvalla mun aivoni keinuivat…

Kun päästiin taas tukevasti maanpinnalle, oli kauhea nälkä ja mentiin syömään Pirate-ravintolaan. Tilattiin molemmat lihaa – mää nautaa ja Ville possua. Naminami! Voisin mennä sinne uudelleenkin syömään.

Kotimatka ei sitten mennyt ihan niin putkeen kuin ehkä odotettiin… Mutta siitä tulikin ikimuistoinen seikkailu! Ei oltu kovin kauaa ajeltu, kun mää huomasin että hetkinen, nyt on Paon lämmöt tosi korkeella. Pysättiin äkkiä tiensivuun ja huomattiin, että moottori kävi tosi tosi kuumana, ihan höyry nousi. :( No, lisättiin vettä (jota onneksi oli sekä auton takaluukussa pullollinen, että mulla vielä juomapullossa jäljellä) jäähdyttimeen ja katottiin kartasta, että reilu 5 kilometriä olisi matkaa huoltoasemalle… Päästiin noin puoliväliin, kun oli pakko taas pysähtyä. Kun ukkeli avasi sen vesijutun korkin (mulla on nää tekniset termit hyvin hallussa…), sieltä tuli ihan hullu harmaa höyry oikein paineella ulos. Nice! Meinattiin jo, että matka loppuu siihen. Soitettiin autohuoltajalle, joka osasi sitten vähän neuvoa meitä. Huomattiin että se propeli, joka moottoria jäähdyttää, ei pyörinyt lainkaan. Ja sen tähden auto oli heittänyt kaikki jäähdytysnesteet pihalle. Pao oli janoinen, mutta meillä oli vettä vain enää se mitä mun juomapullossani oli jäljellä. No, meinattiin sitten lähteä käveleen sinne huoltoasemalle, puolentuntia sinne tarponut olisi. Eikä onneksi ollut kuin joku 30 astetta lämmintä. ;) Kurkittiin sitten tieltä josko siellä metsässä näkyisi joku talo vaikkapa, joku mesta mistä voisi saada vettä. Ja löytyi joku aidattu rakennus, kun oltiin vasta muutama sata metriä kävelty. Sen rakennuksen takaa löytyi joku allas, jossa oli vettä! Jääkylmää ihanaa vettä! Huippua kun ukkeli löysi sen paikan ja kun meillä oli pieni ämpäri auton takana! :) Juotettiin sitten auto ja ajettiin sinne huoltoasemalle, joka oli onneksi vielä tunnin aukikin. Ostettiin itellemme juomista (eihän se kävely veden perässä yhtään lämmintä puuhaa ollut…) ja kanisterl, johon otettiin sieltä huoltoasemalta vettä. Loppumatka menikin sitten ihan ongelmitta. Parissa risteyksessä jouduttiin odottelemaan vähän kauemmin ja siinä se moottori alkoi taas kuumeta, mutta heti kun päästiin liikkeelle, se jäähtyi taas normaalille lämmölle. Eikä tarvinnut edes vettä lisätä kertaakaan. Ilmavirta ajon aikana plus se vesi piti lämmöt aisoissa. Ja kotona oltiin ennen puolta yhtätoista illalla. Väsyneitä, iho paikoitellen palaneena, mutta onnellisina. Oli tosi kiva seikkailu epäonnisesta kotimatkasta huolimatta! :)

Ja loppuun vielä miljoona kuvaa. No ehkä vaan joku 30kpl… Ja kuvat tulee ihan sekalaisessa järjestyksessä, kun tää pöhkö blogi halusi ne tohon järjestykseen laittaa. Liian kuuma alkaa niitä järjestellä…

IMG_6705
Kahvila ja myymälä majakassa.
DSC04510
Kalliota riitti.
DSC04527
Pääsi penkeillekin istahtamaan.
IMG_6706
Ihana ikkuna majakan kyljessä.
IMG_6707
Paatin kannelta ennen kuin lähdettiin eikä ollut kaikki vielä tulleet takaisin veneeseen.
IMG_6716
Mun hääpäiväateriani :)
IMG_6717
Ja Villen versio, jossa oli jotain punaisia hiuksia tai juuria päällä :D
IMG_7358
Satamasta Hangossa.
IMG_7359
Menomatkalla näkyi kaksi majakkaa, joista tämä oli eka.
IMG_7363
Tämä taisi olla tullin rakennus.
IMG_7364
Auto Bank -niminen autojenkuljetuspaatti. Sinne mahtuu jokunen kontillinen autoja!
IMG_7365
Merimetsoja näkyi aika paljon.
IMG_7371
Lisää niitä samoja lintuja.
IMG_7375
Vanha merikotkapariskunta.
IMG_7378
En nyt enää muista tämän saaren nimeä, mutta sen muistan että sillä oli historiaa. :D
IMG_7385
Tässä on hieman kärsinyt rakennus Bengtskäriltä.
IMG_7388
Majakan yläosa.
IMG_7392
Levä oli siellä saarella veikeän näköistä.
IMG_7394
Suojapaikka kalliolla.
IMG_7403
Bongasin rupisammakonkin! Lienee kulkeutunut ihmisten mukana saarelle.
IMG_7409
Siellä kallioilla oli paljon kaikenlaisia nimmareita ihmiset jättäneet.
IMG_7412
Kalliota taas.
IMG_7418
Tuo osa majakasta oli vähän remontissa.
IMG_7426
Lisää kivitaidetta.
IMG_7435
Meiän paatti.
IMG_7436
Majakka.
IMG_7437
Laajempi kuva.
IMG_7448
Nättiä oli!
IMG_7452
Ja lisää nimmareita.
IMG_7461
Karua kivikkoa.
IMG_7466
Majakan takana oli joku huoltopaatti.
IMG_7470
Kierreportaat jotka johtavat majakan yläosaan. Me ei lähdetty kiipeämään siinä kuumuudessa kun olisi tullut kuolema. Pitää jättää jotain ensikertaan ;)
IMG_7475
Jotain vanhoja työkaluja.

Siinäpä ne kuvat ihan somassa sekamelskassa. Ihana päivä, suosittelen tuollaista retkeä jos yhtään majakat kiinnostavat!

4 thoughts on “Hääpäivä Bengtskärissä

  1. Ihania kuvia! Tuonne pitäisi kyllä ehtiä jossain vaiheessa. Olen bongannut majakoita Suomenlahdelta aika ahkerasti ja asuinkin yhdessä niistä yhden kesän (Söderskär, suosittelen), mutta jostain syystä Bengtskäriin ei ole koskaan tullut lähdettyä. Enkä nyt oikein tiedä missä välissä ehtisin tämän puutteen korjaamaan…

    1. Vautsi, majakassa asuminen kuulostaa hienolta! Pitää joskus käydä vierailemassa muillakin majakoilla! Ulkomailla yritetään aina bongata majakoita, kotimaassa jäänyt tosi vähälle. Onneksi asian voi korjata. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.